Fördelar med spa och rekreation

Home / Fördelar med spa och rekreation

Fördelar med spa och rekreation

Att gå på spa har blivit allt vanligare de senaste åren. I och med att allt fler människor lever i stressiga miljöer så söker sig många till spa för att varva ner, nå djup avslappning och koppla bort vardagen. Efter en spabehandling är det många som säger att de känner sig mer harmoniska, lugnare och upplever att de sover bättre. Ofta är musklerna är mer avslappnade och en slags balans infinner sig. Att ta några timmar för sig själv och fokusera på sitt eget välmående är en nyckel till ökat välbefinnande.

Spa har en historia

I Sverige har vi länge haft en tradition med badhus. I början på nittonhundratalet fanns det många olika anläggningar runt vårt land, både varm- och kallbadhus som var vanliga i kombination med bastubad. En spainrättning är något annorlunda än våra svenska badhus. Här erbjuds olika behandlingar och inte bara bad. Ordet spa sägs sedan trettonhundratalet komma från ett ortsnamn i Belgien, som är en by som är känd för sina varma källor. Vattnet därifrån har använts både som kurerande bad och läkande dricksvatten. Det mineralrika vattnet tappas fortfarande upp på flaskor.

Spa kan inkludera varma stenar utlagda på ryggen

Att läka kroppen och sinnet med hjälp av vatten är en ritual som använts runt om i hela världen. Här i Europa sägs det att traditionen började i Grekland. De var de första folket att bada under öppen himmel, en tradition som romarna blev inspirerade av det när de byggde sina badhus. Deras pooler kunde ibland ha plats till över 6000 människor. När romarriket föll blev det mindre populärt med spa. Det var först när renässansen gjorde sitt intåg som de gamla traditionerna med offentliga badhus återkom – för att stanna. Idag finns det massvis av spabehandlingar att ta del av.

Effektivt mot stress

Stress är en del av nästan alla moderna människors vardag. När vi känner stress så höjs vårt blodtryck. Under långvarig stress åldras vi fortare, har större risk att få hjärtinfarkter, magsår och andra stressrelaterade sjukdomar. Det kan vara svårt att hitta tid i vardagen för att slappna av. Många som upplever att de är stressade har ofta sömnproblem, vilket leder till att kroppens återhämtningsförmåga hämmas. Att besöka ett spa kan ses som att sätta en guldkant på tillvaron, men det är även en effektiv behandling mot stress och andra åkommor.

I dagens samhälle sitter vi mer ner än aldrig förr. Våra stillasittande jobb gör ofta att vi får ont i nedre delen av ryggen och axlarna. Huvudvärk är också vanligt, på grund av stelhet och dålig blodcirkulation. När du går på spa kan du välja mellan många olika behandlingar, bland annat massage. Massage löser upp stela muskler och kan förebygga framtida problem. Dessutom stimuleras blodcirkulationen så att musklerna återhämtas fortare. För människor som har problem med reumatism är ett spabesök ofta väldigt hjälpsamt.

En gåva till dig själv

När du besöker ett spa gör du verkligen din kropp en tjänst. Du ger dig själv tid och rum att slappna av och låter kroppen återhämta sig från stressen i vardagen. Att läka med hjälp av vatten är en mycket gammal tradition, från våra svenska badhus till de gigantiska romerska baden. Spabehandlingar och massage kan vara effektivt mot långvarig stress, stelhet och sömnproblem. Det är en gammal, beprövad metod som ökar välbefinnandet för den som vill uppnå mer harmoni i sitt liv.